Single post

За какво реално ни е математика?

math lessons

Вие ще помислите: “За какво точно ми е притрябвала тази математика”. Ами тя ни спомага да разрешаваме ежедневни проблеми.

Помислете колко пъти през деня се сблъсквате с математика?

Събуждате се, виждате стения часовник и върху него – цифри и числа. Пиейки от сутрешното си питие, искате да пуснете любимият телевизионен канал, грабвате дистанционното и отново числа. Хапвате и решавате да се обадите на ваш приятел, с който днес имате среща. Вземате гсм-а, който е препълнен с цифри – телефонни номера, чипове и платки (Но ако я нямаше математиката, дали щеше да има гсм-и?). Гледате пак стения часовник – имате необходимото време. Решавате да отидете на пазар. Правите списък на продуктите, които ще купите и смятате, приблизително колко пари ще е необходимо да вземете.

Днес ще карате кола или пък ще сте с градските автобуси, ще работите с таблет, ще играете на електронни игри и т.н. През деня ще Ви е наложително многократно да смятате и вземате решение за най-различни задачи по математика без дори реално да го помисляте, защото математика е във всичко и е навсякъде. Тя е като кислорода. Нашият свят не би съществувал с липса на числа. Основно благодарение на нея се развиват всички технологии и науки. Благодарение на нея имаме гсм-и, коли, лаптопи и всякъкви машинки, които ни помагат или забавляват.

Точно това е мили дечица и по-големи, не харесвате или харесвате – без математика не може. Харесвайте математика – задачи свързани с време, движение, пари, дати, работа и геометрия и други задачи ни подготвят за задачите в живота. Може и да не я обичате, не я зарязвайте изцяло.

Някой може да попита “как да я разбера тази математика когато всичко е адски трудно?”.

Ами тренирайте. За да сте добри в даден спорт нужно е да практикувате, същото е и в математиката. С практиката се образуват пътечки в мозъка (невронни връзки), умът ни които използва. Смятайки различен тип задача вие изграждате пътечка, утъпквайки с всяко едно подобно решение и всеки друг път ще вие е по-лесно.

theme by teslathemes